Tutustu työelämään ja tienaa

Ensimmäisen työpaikan hankinta ja saaminen ovat merkittävä virstanpylväs nuorelle. Nuoren ensimmäisen kesätyön voi tarjota myös kesäharjoitteluna Tutustu työelämään ja tienaa -mallilla.

TTT-malli mahdollistaa työnantajille selkeän ja reilun palkkausmallin peruskoululaisten, kymppiluokkalaisten, lukiolaisten ja valmentavassa koulutuksessa olevien kahden viikon tai kymmenen työpäivän mittaisen kesätyöharjoittelun osalta. Tutustu ja tienaa -mallilla ei voi palkata ammattiin jo opiskelevaa tai tutkinnon omaavaa henkilöä. Kesäharjoittelun osalta maksetaan kiinteä korvaus. Korvaukset neuvotellaan ja määritellään toimialoittain. Viime vuosina korvausten taso työjaksolta on ollut noin 380-395 euroa.

Tutustu ja tienaa -malli on ollut käytössä monilla toimialoilla, mutta se ei välttämättä sovellu tai ole hyödynnettävissä kaikkialla. Työnantajan kannattaakin kääntyä oman toimialaliittonsa puoleen ja tarkistaa, onko omalle toimialalle neuvoteltu TTT-malli ja sen käytänteet. Lisää tietoa työnantajille mallista löytyy myös Elinkeinoelämän keskusliiton sivuilta.